Als intaker in de kraamzorg kom je bij de aanstaande ouders thuis om te praten over de zorg die zij van ons gaan krijgen. Van te voren bel ik om een afspraak te maken om bij ze langs te komen. Zo’n belletje is maar een kort moment om elkaar te spreken, maar soms haal je er al je eerste informatie uit. Vinden mensen het spannend? Hebben ze al kinderen? Soms hoor je op de achtergrond gezellige kindergeluiden, of kinderen die de aandacht van hun bellende ouder vragen. 

De ouders die hun 1e kindje verwachten vinden het meestal best spannend. Zij weten niet altijd wat een intaker precies komt doen. En daar zijn ze absoluut niet alleen in. De meesten weten niet wat ze kunnen verwachten van een persoon die belt, en ook nog bij ze thuis wilt komen.

Wat voor iemand komt er in mijn huis kijken? Wat wil ze allemaal van mij/ons weten? Soms hoor je de onzekerheid in hun stem. Af en toe wordt er gevraagd of ze iets moeten voorbereiden. 

Nou wees gerust, ook ik weet niet precies wat me te wachten staat! Iedere intake kan anders zijn.

Kom ik bij iemand die makkelijk praat en verteld, of juist iemand die weinig zegt of vraagt? Welke huisdieren zijn er? Knuffelkatten of honden? Of hebben ze reptielen in huis, die ik heel eng vind… Het is iedere keer weer een verrassing en dat maakt het werk juist heel leuk!

Soms kom je bij mensen waar alles in kannen en kruiken is. De hele uitzet is compleet, het kamertje is klaar. Wanneer ze vragen of ik de babykamer wil zien zeg ik dat dit niet persé hoeft, maar ik vind het wel leuk om even te zien hoe het kamertje is aangekleed. Vol trots laten ze de babykamer zien, deuren van kasten en lades worden geopend.

Af en toe is het ook praktisch om even te kijken naar de babykamer of ouderslaapkamer. Bijvoorbeeld wanneer het vanwege een taalbarrière makkelijker is om dingen fysiek uit te leggen. 

Ook kom ik bij gezinnen langs die nog helemaal moeten beginnen. Ze hebben maar een aantal voorbereidingen getroffen en zijn daar super ontspannen onder. Nou, dan krijg ik dus de zenuwen! Ik ben namelijk een persoon die alles ruim op tijd klaar wil hebben, zodat ik me er geen zorgen meer over hoeft te maken. Eigenlijk heb ik wel bewondering voor mensen die deze druk helemaal niet voelen. Wat zullen ze lekker relaxt zijn!

Maar over het algemeen vragen aanstaande ouders zich vooral af wat ik precies kom doen tijdens een intakegesprek. Deze mensen probeer ik dan gerust te stellen. Ik kom niet streng controleren of alles er wel piekfijn uitziet en of er voldoende rompertjes in huis zijn. Nee hoor, ik kom om te vragen wat ze verwachten van kraamzorg en wat hun wensen zijn tijdens de kraamperiode. We bespreken wat handige tips en waar ze allemaal aan moeten denken. Soms help ik met het aanvragen van het kraampakket, of ik leg uit welke mogelijkheden er zijn om hun bed te verhogen vanaf de 37ste week. Na zo’n 45 minuten tot een uur stap je vaak weer tevreden de deur uit. Op naar de volgende intake!