Als het warm is, is het noodzakelijk dat we voldoende vocht tot ons nemen. Bij baby’s is dit ook het geval. Met vocht bedoelen we niet bijvoeden met water. Het geven van water kan namelijk tot gevolg hebben dat de baby ervaart dat het vol zit en zich dus niet meer meldt voor een voeding. Het kan in ernstige gevallen leiden tot ondervoeding. Het is dus niet nodig dat je de baby bij gaat bijvoeden met water of andere supplementen.

Het is beter om je baby aan te leggen wanneer het zich meldt. Tijdens het warme weer kan de baby zich vaker melden voor een slokje tussendoor, het is dus raadzaam de baby aan te leggen wanneer het wil drinken. Zo krijgt je kindje voldoende vocht, en ook nog eens alle goede voedingsstoffen binnen.

Is je kindje ouder dan zes maanden? Dan kun je extra water aanbieden. Ook dan is moedermelk nog steeds het allerbeste om aan je kindje te geven.

Twijfel je of je kindje voldoende vocht binnenkrijgt? Controleer dan de plasluiers. Je kindje zal zo’n 5 volle plasluiers per dag moeten hebben.

Het is van belang dat je als moeder ook voldoende drinkt tijdens het warme weer. Drink bijvoorbeeld altijd tijdens een voeding en drink ook voldoende tussen de voedingen door. 

Vermijd zon en blijf lekker in de schaduw, zeker tijdens het voeden. Je kan eventueel je kindje afkoelen met natte hydrofiele doeken, ook tijdens de voeding vindt je kindje dit hoogstwaarschijnlijk prettig. 

Heel veel succes!

Door: Stephanie Donderwinkel
Geboortezorg professional & trainer borstvoeding