Wil je een sterke band creëren met je pasgeborene? Deze tips helpen je te reageren op de signalen van je baby en hoe je ervoor kunt zorgen dat je baby de best mogelijke basis voor het leven meekrijgt.

Wat is een veilige hechting?

Hechting of de hechtingsband is de unieke emotionele relatie tussen je baby en jou, hun primaire verzorger. Het is een belangrijke factor in de manier waarop de hersenen van je baby zichzelf organiseren en hoe jouw kind zich sociaal, emotioneel, intellectueel en fysiek ontwikkelt. De kwaliteit van de bevestigingsband varieert.

• Een veilige hechtingsband komt voort uit de woordeloze emotionele uitwisseling die jullie tweeën samenbrengt, waardoor je baby zich veilig en kalm genoeg voelt om een optimale ontwikkeling van het zenuwstelsel te ervaren. Veilige hechting biedt je baby de beste basis voor het leven: leergierigheid, een gezond zelfbewustzijn, vertrouwen en aandacht voor anderen.

• Een onveilige hechtingsband, één die niet voldoet aan de behoefte van jouw kind aan veiligheid en begrip, kan leiden tot verwarring over hun eigen identiteit en problemen met leren en omgaan met anderen in het latere leven.

Wat is het veilige hechtingsproces?

Het hechtingsproces is interactief en dynamisch. Zowel jij als je baby nemen deel aan een uitwisseling van non-verbale emotionele signalen waardoor je baby zich begrepen en veilig voelt. Zelfs in de eerste dagen van het leven pikt je baby je emotionele signalen op – je toon, je gebaren en je emoties – en stuurt je signalen door te huilen, koeren, gezichtsuitdrukkingen na te bootsen en uiteindelijk ook te glimlachen, lachen, wijzen en zelfs schreeuwen. In ruil daarvoor kijk en luister je naar de kreten en geluiden van je baby en reageer je op hun signalen, terwijl je tegelijkertijd neigt naar hun behoefte aan voedsel, warmte en genegenheid. Veilige hechting groeit uit het succes van dit non-verbale communicatieproces tussen jou en je baby.

Waarom is veilige hechting zo belangrijk?

Een veilige hechtingsband leert je baby om je te vertrouwen, om gevoelens met je te communiceren en uiteindelijk ook om anderen te vertrouwen. Terwijl jij en je baby contact met elkaar maken, leert je baby hoe het een gezond zelfgevoel kan hebben en hoe hij in een liefdevolle, empathische relatie kan zijn.

Veilige hechting zorgt ervoor dat de delen van de hersenen van je baby die verantwoordelijk zijn voor sociale en emotionele ontwikkeling, communicatie en relaties op de best mogelijke manier groeien en ontwikkelen. Deze relatie wordt de basis van het vermogen van je kind om op een gezonde manier contact te maken met anderen. Kwaliteiten die je misschien als vanzelfsprekend beschouwt in volwassen relaties – zoals empathie, begrip, liefde en het vermogen om op anderen te reageren – worden voor het eerst geleerd in de kindertijd.

Wanneer baby’s een veilige hechtingsband ontwikkelen, zijn ze beter in staat om:

1. Bevredigende intieme relaties te ontwikkelen.

2. Emotioneel evenwicht te behouden.

3. Zich zelfverzekerd en goed over zichzelf te voelen.

4. Te genieten om met anderen samen te zijn.

5. Te herstellen van teleurstelling en verlies.

6. Hun gevoelens te kunnen delen en te zoeken naar steun.

Een veilige hechtingsband is ook goed voor jou

De natuur heeft moeders en hun baby’s geprogrammeerd om een “verliefdheidservaring” te hebben door veilige hechting. De vreugde en liefde die je ervaart als je contact maakt met je baby zorgt ervoor dat de vermoeidheid wordt verlicht van het gebrek aan slaap en de stress van het leren hoe je voor je baby moet zorgen. Het hechtingsproces maakt endorfines vrij in je lichaam die je motiveren, je energie geven en je gelukkig maken. Het creëren van een veilige hechting met je baby kan een beetje moeite kosten, maar de beloningen zijn enorm voor jullie beiden.

Tips voor het maken van een veilige hechting

Veilige hechting gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is een voortdurende samenwerking tussen jou en je baby. Naarmate de tijd verstrijkt, zal het gemakkelijker worden om de kreten te begrijpen, de signalen te interpreteren en te reageren op de behoeften van je baby aan voedsel, rust, liefde en comfort – probeer geduldig te blijven met jezelf en je baby terwijl je van elkaar leert.

Veilige hechting begint met goed voor jezelf zorgen

Baby’s communiceren het meest effectief wanneer ze zich in een rustige en alerte toestand bevinden, en jij ook. Hoe moeilijk het ook is, het is belangrijk om voor jezelf te zorgen om een veilige hechtingsband met je baby op te bouwen.

Probeer voldoende slaap te krijgen. Slaaptekort kan je chagrijnig, lusteloos en prikkelbaar maken. Sommige ouders hebben  bijvoorbeeld de “nachtdienst”  geruild (twee nachten dienst, twee nachten vrij), of om minstens één ochtend per week te nemen om uit te slapen.

Vraag om ondersteuning rond het huis. Vooral in de pasgeboren stadia, krijg zoveel mogelijk hulp van je partner, familie of vrienden.

Plan wat tijd in. De zorg voor een jonge baby is veeleisend en wat tijd voor jezelf vrijmaken kan je als ouder effectiever maken. Een uurtje in een koffietentje, een wandeling, een yogales of iets doen wat jij wilt doen kan wat perspectief en hernieuwde energie bieden.

Manieren vinden om jezelf te kalmeren in stressvolle tijden

Omdat baby’s niet verbaal kunnen communiceren, zijn ze vooral afgestemd op tekenen van angst of stress. Baby’s hebben hulp van buitenaf nodig om te kalmeren. Maar een angstige verzorger kan zelfs bijdragen aan de stress van de baby, waardoor ze moeilijker te kalmeren zijn. Als je je gestrest voelt, probeer dan manieren te vinden om te kalmeren voordat je met je baby communiceert.

Haal diep adem. Dit kan betekenen dat je je baby een minuut langer laat huilen, zodat je diep kunt ademhalen voordat je je baby oppakt en probeert hem te kalmeren.

Werk samen. Denk niet dat je het allemaal zelf moet doen. Probeer de hulp in te roepen van je partner, vrienden, familieleden of een oppas om je baby vast te houden of voor hem te zorgen tijdens bepaalde tijden van de dag.

Maak een wandeling. Frisse lucht en een verandering van omgeving kunnen wonderen doen voor jou en je baby. Probeer in bijzonder stressvolle tijden een verandering in de omgeving aan te brengen en kijk of het jou en je baby helpt kalmeren.

Veilige hechtingstip 

1: Leer de unieke signalen van je baby te begrijpen

Zoals ouders van meerdere kinderen weten, is er niet één eenvoudige formule om aan de behoeften van een baby te voldoen. Vanaf de geboorte heeft elke baby een unieke persoonlijkheid en voorkeuren. Het zenuwstelsel van elke baby is ook uniek. Sommige baby’s kunnen worden gekalmeerd door lawaai en activiteit, terwijl anderen misschien de voorkeur geven aan kalmte en stilte. De sleutel is om je baby signalen te leren en er dienovereenkomstig op te reageren.

Hoewel alle geluiden en kreten in het begin hetzelfde klinken, communiceert je baby op verschillende manieren met je, met behulp van geluid en beweging. Een gebogen rug, een verkrampt gezicht, ogen strak gesloten, vuisten opgerold, wrijven in de ogen, hyperactieve of hectische beweging – al deze tekenen communiceren iets specifieks over de emotionele en fysieke toestand van je baby. Jouw taak is om een “zintuiglijke detective” te worden en erachter te komen wat je baby communiceert en hoe hij het beste kan reageren.

• Bekijk de gezichtsuitdrukkingen en lichaamsbewegingen van je baby voor aanwijzingen over hun zintuiglijke behoeften. Je baby kan bijvoorbeeld zijn lichaamshouding aanpassen of zijn gezichtsuitdrukking veranderen, of zijn armen en benen bewegen als reactie op je stem, om aan te geven dat hij het koud heeft of moet worden vastgehouden en geknuffeld.

• Raak vertrouwd met het soort geluiden dat je baby maakt en wat deze geluiden betekenen. Het “Ik heb honger” -geluid kan bijvoorbeeld een korte, lage kreet zijn, terwijl het “Ik ben moe” -geluid een schokkerig gehuil kan zijn.

• Let op van welk soort aanraking dat je baby geniet en de hoeveelheid druk die hij als plezierig ervaart. Met bijna elke aanraking leert je pasgeborene over het leven. Hoe teder je aanraking, hoe meer je baby de wereld een troostende plek zal vinden.

• Besteed aandacht aan de soorten bewegingen, geluiden en omgevingen waar je baby van geniet. Sommige baby’s worden getroost door beweging, zoals schommelen of heen en weer worden gelopen, terwijl anderen reageren op geluiden als zachte muziek of een verandering van omgeving zoals naar buiten worden gedragen.

Soms zullen baby’s zich druk maken, wat je ook doet, zoals wanneer ze tandjes krijgen, ziek zijn of een grote ontwikkelingsverandering ondergaan. Wanneer dit gebeurt, blijf dan je inspanningen doen om met je baby te communiceren en hem te kalmeren. Je geduld, liefde en zorg komen je baby ten goede, zelfs als ze zich blijven druk maken.

Pas op voor groepsdruk van goedbedoelende familie en vrienden. Wat voor hun baby werkte, werkt misschien niet voor de jouwe. Door te leren wat er nodig is om jouw baby te kalmeren en te troosten, initieer je vertrouwen en begint je baby aan het proces om te leren hoe hij zichzelf kan kalmeren.

Tip 2: Eten, slapen en mogelijkheden voor veilige hechting

Veel van de vroege tekenen en signalen van je baby gaan over de behoefte aan voedsel en goede rust. Het verhogen van de frequentie van voedingen of het toevoegen van wat extra tijd voor rust waar nodig kan een groot verschil maken in het vermogen van je baby om deel te nemen en te communiceren wanneer hij wakker is.

Zonder de juiste rust kan een baby niet kalm en alert zijn en klaar om met je om te gaan. Baby’s slapen veel (vaak 16-18 uur per dag in de eerste paar maanden) en hun slaapsignalen zullen vaker komen dan je zou verwachten. Vaak kunnen baby’s die oververmoeid zijn hyper-alert handelen en druk bewegen. Je kunt deze energie verwarren met een uitnodiging om met hem te gaan spelen, maar echt, het is de manier van je baby om te zeggen dat dutje 30 minuten geleden had moeten zijn.

Honger zal ook de oorzaak zijn van veel vroege signalen van je baby. Schema’s zijn nuttig, maar groeispurten en ontwikkelingsveranderingen kunnen ervoor zorgen dat de behoeften van je baby om de paar weken veranderen, dus het is nuttig om goed op hun unieke tekenen en signalen te letten.

Tip 3: Praat, lach en speel met je baby

Het belang van plezier hebben, spelen met, vasthouden en geluk delen met je baby kan niet worden overschat. Glimlachen, lachen, aanraken en interactie zijn net zo belangrijk voor de ontwikkeling van een baby als voedsel of slaap. Je lichaamstaal, toon van stem en liefdevolle aanraking zijn allemaal belangrijke manieren om met je baby te communiceren.

Wanneer je tekenen ziet dat je baby wil spelen, probeer dan te ontspannen en geniet dan van het uitwisselen van glimlachen, grappige gezichten en gelukkige geluidjes met je baby. Speelgoed, boeken en muziek kunnen een nuttig startpunt zijn om te spelen, maar vaak is alles wat nodig is een spelletje kiekeboe of een dwaze stem om je baby uit te nodigen om te communiceren. Baby’s met een onontwikkeld zenuwstelsel kunnen zeer snel uitgeput raken, dus let op de tekenen dat je baby zich moet terugtrekken uit het spel omdat ze overprikkeld zijn geraakt. Als je je ongemakkelijk voelt of onzeker bent over hoe je met je baby moet spelen, blijf het dan proberen. Elk ongemak of schaamte zou moeten verdwijnen wanneer je de geneugten van de interactie met je kind ervaart.

Tip 4: Veilige hechting vereist niet dat je de “perfecte” ouder bent

Je hoeft niet altijd een perfecte ouder te zijn om een band met je baby op te bouwen. Doe gewoon je best en maak je geen zorgen als je niet altijd weet wat je baby wil. Wat hechting veilig maakt , in plaats van onzeker, is de kwaliteit en het reactievermogen van de interactie met je baby en de bereidheid om een gemist signaal op te merken en te repareren.

Je moet de signalen van je baby een derde van de tijd begrijpen, niet elke keer

Je hoeft niet perfect te zijn om een veilige band met je baby te hebben. Zolang je merkt wanneer je de cue van je baby hebt gemist en blijft proberen erachter te komen wat je baby nodig heeft, blijft het veilige hechtingsproces op schema. In feite kan het proces van het realiseren dat er een ontkoppeling tussen jullie is en proberen deze te herstellen, zelfs de relatie die je met je baby hebt versterken.

Ouderschap wordt vaak aangeprezen als het moeilijkste werk dat je ooit zult doen. Het is verbazingwekkend hoe een klein wezen zoveel werk kan vereisen. Maar niemand is in staat om 24 uur per dag volledig aanwezig en attent te zijn voor een baby. Elke ouder heeft hulp en ondersteuning nodig om ontspannen, kalm en betrokken te blijven.

Tip 5: Vergeet de vaders niet in het proces van veilige hechting

In huishoudens waar de moeder de kostwinner is en vader thuis blijft, is het net zo belangrijk voor de vader – als de primaire verzorger van het kind – om emotioneel contact te maken met zijn baby. Het soort multitasking dat nodig is om voor een baby te zorgen en tegelijkertijd emotioneel met het kind te verbinden, kan moeilijker zijn voor vaders (informatie reist gemakkelijker door het deel van de hersenen dat bekend staat als het corpus callosum bij vrouwen, waardoor multitasking van deze aard gemakkelijker wordt). Met iets meer moeite kunnen vaders echter nog steeds dezelfde resultaten bereiken.

Vaders, als de primaire verzorgers van hun baby, kunnen activiteiten delen die het volgende omvatten:

• Flesvoeding. Als vader kun je een speciale band met je baby vormen bij het omgaan met voedingen en luierwisselingen door in de ogen van de baby te kijken, te glimlachen en te praten.

• Praten, lezen of zingen voor je baby. Ook al begrijpt je baby niet wat je zegt, het horen van je kalme, geruststellende stem straalt veiligheid uit.

• Kiekeboe spelen en de bewegingen van je baby spiegelen.

• Het nabootsen van het koeren van je baby en andere vocalisaties.

• Je baby zoveel mogelijk vasthouden en aanraken. Je kunt de baby in de buurt houden door tijdens dagelijkse activiteiten een draagzak, buidel of draagdoek te gebruiken.

• Laat de baby de verschillende texturen van je gezicht voelen.

Uitdagingen voor het creëren van een veilige hechting met je baby

Idealiter ontwikkelt zich zonder problemen een veilige hechtingsband. Maar als jij of je baby te maken hebben met een probleem dat je vermogen om te ontspannen en je op elkaar te concentreren verstoort, kan een veilige hechtingsband worden vertraagd of onderbroken.

Uitdagingen bij baby’s die de veilige hechting kunnen beïnvloeden

De meeste baby’s worden klaar geboren om contact te maken met hun verzorgers, maar soms hebben baby’s problemen die een veilige hechting in de weg staan. Deze omvatten:

• Baby’s met een gecompromitteerd zenuwstelsel.

• Baby’s die problemen ondervonden in de baarmoeder of bij de bevalling.

• Baby’s met gezondheidsproblemen bij de geboorte of op zeer jonge leeftijd.

• Premature baby’s die tijd op de intensive care hebben doorgebracht.

• Baby’s die bij de geboorte werden gescheiden van hun primaire verzorgers.

• Baby’s die een reeks verzorgers hebben meegemaakt.

Uitdagingen bij ouders die van invloed kunnen zijn op veilige hechting

Ouders die zelf geen veilige hechtingsband ervoeren toen ze baby’s waren, kunnen moeite hebben om emotioneel contact te maken met hun baby’s. Andere uitdagingen die je vermogen om een band met je baby te krijgen in de weg kunnen staan, zijn onder meer:

• Depressie, angst of andere emotionele problemen.

• Drugs- of alcoholproblemen.

• Hoge niveaus van stress (van financiële problemen, gebrek aan ondersteuning, overwerk, enz.).

• Een gewelddadige, verwaarloosde of chaotische jeugdgeschiedenis.

• Leven in een onveilige omgeving.

• Vooral negatieve herinneringen aan je eigen jeugdervaringen.

Wat ik al eerder benoemde; meestal gaat een veilige hechting tussen jou en je baby vanzelf, maar mocht je toch voor uitdagende problemen komen te staan kan jij je altijd  wenden tot je kinderarts, een specialist in geestelijke gezondheidszorg voor baby’s of iemand die is opgeleid in vroege interventie, voor hulp. Hoe eerder uitdagendere problemen worden geïdentificeerd, hoe gemakkelijker ze te corrigeren zijn.  

Liefs Diana

Contact: dekoning@hwcgeboortezorg.nl
Diana Bakker- de Koning
Auteur van ‘Baby’s onder Stress’

Ik zoek graag het contact, zodat we voor jou al het mogelijke kunnen proberen om je zo goed mogelijk te leren om te gaan met vragen, onzekerheden of stress, en je bij te staan tijdens je zwangerschap, kraamweek of andere momenten in je leven.