Indebuurt Gouda kwam langs voor een interview. Je leest het hieronder:

Sabrina en Huib werken bij Gouds kraambureau: ‘Wij zien kraamzorg écht als maatwerk’

Een kindje krijgen is behoorlijk spannend, of het nou voor de eerste keer is of de derde. Gelukkig kun je na de bevalling rekenen op hulp van een kraamverzorgende die je met adviezen en praktische hulp klaarstoomt voor het ouderschap. Kraamverzorgende Sabrina Vredeveld (38) en organisatieontwikkelaar Huib Tempelman (62) zijn beiden werkzaam bij de Goudse kraamzorgorganisatie Handle with Care, waar ze als geen ander snappen hoe belangrijk professionele en persoonlijke begeleiding is als je net een kindje hebt gekregen.

In Nederland krijgt iedereen minimaal 24 tot 49 uur kraamzorg. Waarbij helpt de kraamverzorgende zoal? Ze controleert onder meer de gezondheid van jou en je baby, ondersteunt je bij het borstvoeding geven, pakt lichte huishoudelijke taken op en adviseert over de zorg voor je baby en jouzelf.

Welke hulp nodig is en hoeveel, verschilt per gezin. Sabrina: “Bij Handle with Care zien we kraamzorg echt als maatwerk dat is aangepast op de behoeften van het gezin. Als er geen partner in beeld is of als iemand mantelzorger is, kan het zijn dat ik langer aanwezig ben. Omgekeerd geldt hetzelfde; als een partner veel thuis is, kan het zijn dat ze mij minder nodig hebben.”

Kraamzorg die bij je past

Doordat de wensen van het gezin het uitgangspunt zijn, moeten kraamverzorgenden vaak flexibel zijn. Voor Sabrina geen enkel probleem: “Als je andere kinderen naar school moet brengen, vind ik het prima om wat vroeger te beginnen. En als iemand nog meer kindjes heeft, hoeven die echt niet naar opa en oma als ik kom.” Ook voor huishoudelijke klusjes kunnen gezinnen zeker op haar rekenen. ”Ik zeg altijd: ik ben geen Assepoester, maar ik zorg wel dat je huis netjes is zodat jij met een goed gevoel naar beneden kunt komen.”

Niet steeds iemand anders aan je kraambed

Naast dat Handle with Care graag een stapje extra zet, zijn er nog een aantal punten waarop de organisatie zich onderscheidt. “We hebben een heel groot werkgebied en onze kraamverzorgenden wonen verspreid door het land. Zodra zich een bevalling aandient, kunnen we dus altijd snel ter plekke zijn”, legt Huib uit. Ondanks dat de organisatie groot is, vinden ze een persoonlijke benadering wel heel belangrijk. “We proberen waar mogelijk te zorgen dat er één kraamverzorgende in ieder gezin komt en niet teveel wisselingen te hebben.” Handle with Care is er bovendien ook voor gezinnen die de Nederlandse taal niet (volledig) beheersen. De organisatie heeft namelijk Engels-, Pools- en Turkssprekende kraamverzorgenden in dienst.

Goed om te weten: Handle with Care is niet alleen aanbieder van kraamzorg, maar ook opleider van kraamverzorgenden. “Met HWC Opleidingen bieden wij een geaccrediteerde opleiding tot kraamverzorgende. Dat doen we niet alleen voor onszelf, maar ook voor andere werkgevers in de branche.”

Nog vaker je handen wassen

Net als voor veel sectoren het geval was, was de afgelopen coronaperiode ook voor Handle with Care anders dan gewoonlijk. Sabrina vertelt: “Tijdens mijn werk moest ik nog veel meer letten op de hygiëne door nog vaker mijn handen te wassen, te werken met handschoenen en dingen zoveel mogelijk op afstand uit te leggen. Dat kon gelukkig prima. Wat wel wennen was; in deze tijd mag je elkaar geen afscheidsknuffel geven. Al merk je gelukkig alsnog de waardering die je krijgt. Mensen nemen soms afscheid met tranen in hun ogen, al vind ik een simpel dankjewel ook al genoeg.”

Ook op organisatorisch vlak veranderde in coronatijd het een en ander. Huib was daarbij nauw betrokken: “We hebben een speciaal ‘coronateam’ opgezet, dat alle informatie vanuit het RIVM in de gaten hield en dat communiceerde naar onze medewerkers. Soms waren er wel drie keer op een dag nieuwe updates. Gelukkig is alles inmiddels weer wat genormaliseerd.”

Tips voor het kiezen van een kraamzorgorganisatie

Alle aanstaande ouders hebben de vrijheid om zelf hun kraamzorgorganisatie te kiezen. Hebben Huib en Sabrina nog tips om die keuze te maken? “We merken weleens dat mensen lang wachten met aanmelden bij een kraamzorgorganisatie, waardoor er geen plek meer is. Mijn tip voor aanstaande ouders: ga het gesprek over kraamzorg aan zodra je bij de verloskundige de termijnecho hebt gehad.” Sabrina vult aan: “Het is ook slim om je goed in te lezen, dat kan gewoon online. Als je uiteindelijk de keuze maakt, raad ik aan om gewoon op je gevoel af te gaan.”

Tijd voor de intake!

Je bent eruit: je wilt je laten begeleiden door de ervaren kraamverzorgenden van Handle with Care. Wat nu? Je aanmelden doe je gemakkelijk via de website. Als dat is gedaan, volgt een intakegesprek met iemand van Handle with Care. “Tijdens de intake maken we kennis en legt de kraamverzorgende uit wat je kunt verwachten en welke materialen je in huis moet hebben. Daarnaast kan het gezin aangeven of zij speciale wensen hebben en of ze thuis of in het ziekenhuis gaan bevallen. De intake is ook het moment om te indiceren hoeveel uren kraamzorg een gezin uiteindelijk kan krijgen.”