Eigen bijdrage kraamzorg

Lees hier tot op welke hoogte de kraamzorg wordt vergoed.

Eigen bijdrage kraamzorg

Vergoeding basisverzekering

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Er wordt geteld vanaf de dag van de bevalling.

De voorwaarden

Na iedere bevalling kun je kraamzorg krijgen. De plaats waar je bevalt is wel van invloed op het aantal dagen dat je maximaal kraamzorg kunt krijgen. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt en eventueel een (aantal) nacht(en) moet blijven, dan gaan die van de kraamuren af.

Hoeveel moet ik zelf bijdragen?

Voor kraamzorg die je thuis ontvangt geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,50 euro per uur (2020). Als je in het ziekenhuis bevalt (zonder medische noodzaak), betaal je een eigen bijdrage van 18 euro per dag (voor het kind) en 18 euro per dag (voor de moeder).

Er geldt een hogere eigen bijdrage als de zorgverlener meer dan 125 euro per dag declareert. Het eigen risico is niet van toepassing voor kraamzorg. Als je in het ziekenhuis bevalt (met medische noodzaak) geldt er geen eigen bijdrage voor kraamzorg en worden de kosten in zijn geheel vergoed. Als je daarna naar huis mag geldt er wel weer een wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg, als je daar recht op hebt.

JudithvanTartwijkFotografie � HWC -01464

Eigen bijdrage poliklinische bevalling

Als je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, betaal je een wettelijke eigen bijdrage voor de poliklinische bevalling. De eigen bijdrage voor de ziekenhuisbevalling vervalt als er sprake is van een medische indicatie. Je kunt ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten met een vergoeding voor deze eigen bijdrage. Het is mogelijk om je middels een aanvullende polis te verzekeren voor de wettelijke eigen bijdragen die gelden voor kraamzorg thuis of in het ziekenhuis (bij bevalling zonder medische noodzaak).

Handle with Care biedt meer dan alleen het noodzakelijke.

Krijg je een veilig en fijn gevoel bij Handle with Care? Meld je dan aan voor een intake én welkomstcadeau!