Aantal uren kraamzorg

Hoe wordt bepaald hoeveel uur kraamzorg je krijgt? En wat is het minimum aantal uur kraamzorg? Hieronder lees je alles over het aantal uur kraamzorg voor jou.

Aantal uren kraamzorg

Waar heb ik recht op?

Voor Nederlanders is kraamzorg iets heel normaals, maar eigenlijk is het uniek in de wereld. Nergens is er zoveel aandacht voor de nazorg na de geboorte als hier. Wij zijn natuurlijk enorm trots om dit te kunnen bieden aan gezinnen met pasgeboren baby’s! We snappen ook dat er veel vragen zijn. Hieronder leggen we het voor je uit.

Rond de vijfde maand van je zwangerschap wordt het aangeraden om in te schrijven voor kraamzorg. Dat is natuurlijk best vroeg, maar er moet dan ook nog van alles geregeld worden. Wij bij Handle With Care kunnen zo een goede planning maken en iedereen de kraamzorg op maat bieden. Tegelijkertijd moeten er zaken geregeld worden met je verzekeraar en plannen we een intakegesprek in.

Wat is het minimum?

Het wettelijk minimum aantal uren kraamzorg is vastgesteld op 24 uur, verdeeld over acht dagen. Echter kan het zo zijn dat u recht hebt om meer uren. Tijdens het intakegesprek zal de consulent het aantal uren kraamzorg vaststellen. Dit intakegesprek kan persoonlijk of telefonisch worden gevoerd.

Lees ook eens de vastgestelde algemene voorwaarden

Wat is het gemiddeld aantal uur kraamzorg?

Gemiddeld krijgt een gezin 45 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Goed om te weten is dat je meer uren krijgt als er wordt gekozen voor borstvoeding. Hierbij is namelijk meer begeleiding gewenst.

Wat als ik onverwachts meer kraamzorg nodig heb?

Er kan van alles gebeuren tijdens de zwangerschap of na de geboorte waardoor meer kraamzorg nodig is. Op zulke momenten zal de verloskundige opnieuw kijken naar de schatting van de consulent. Eventueel wordt deze aangepast naar een hoger aantal uren. De verzekeraar zal dit, na goedkeuring van de verloskundige, dan ook vergoeden.

Kan ik minder dan 24 uur krijgen?

Er zijn gevallen waar minder dan 24 uur kraamzorg worden geleverd. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verblijf in het ziekenhuis na de bevalling. Voor iedere nacht die je in het ziekenhuis moet verblijven gaan er zo’n 6 zorguren af. Een ander geval kan zijn dat er sprake is van een te hoge geboortegolf, waardoor er landelijk te weinig kraamzorg kan worden verleend. In zo’n geval krijgen de gezinnen dit zo vroeg mogelijk te horen, zodat zij zelf op tijd mantelzorg kunnen regelen. Uiteraard wordt er in zulke situaties altijd gekeken naar de gezondheid van het gezin. Gezinnen die extra zorg nodig hebben zullen die krijgen.

Handle with Care biedt meer dan alleen het noodzakelijke.

Krijg je een veilig en fijn gevoel bij Handle with Care? Meld je dan aan voor een intake én welkomstcadeau!