Hulp na de bevalling - Handle with care
15932
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15932,page-child,parent-pageid-15901,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
 

Hulp na de bevalling

WIJ HELPEN JE GRAAG

Moeder worden is niet alleen maar een prachtige ervaring, het kan ook erg stressvol zijn. Er wordt veel van je verwacht, wat voor allerlei twijfels kan zorgen.

 

Ben je een goede moeder voor je kind? Iedereen lijkt goedbedoelde adviezen te hebben, maar moet je daar altijd iets mee? Hoe kun je van het moederschap genieten zonder constant te piekeren over alles wat er verkeerd kan gaan? Ben je de enige die dit zo ervaart? En hoe moet het straks verder, als je het ‘normale leven’ weer ingaat?

 

Tijdens de zwangerschap en het eerste jaar na de bevalling, is een vrouw kwetsbaar. Zeker als ze te maken heeft gekregen met een traumatische bevalling, een onverwachte zwangerschap, stress tijdens en na de zwangerschap, relatieproblemen, vermoeidheid of perfectionisme. In deze kwetsbare periode krijgt ongeveer 1 op de 10 vrouwen te maken met een postpartum depressie en zelfs 1 op de 5 vrouwen heeft mentale klachten.

HWC_001

WANNEER KUN JE HULP GEBRUIKEN?

Veel vrouwen met een postpartum depressie vinden het moeilijk om aan zichzelf toe te geven dat ze depressief zijn. Ze schamen zich of voelen zich zelfs schuldig, omdat ze het idee hebben dat het moederschap alleen leuk of positief hoort te zijn. Hetzelfde geldt voor moeders die geen depressie hebben, maar alsnog niet lekker in hun vel zitten.

 

Vaak krijgen deze vrouwen weinig begrip vanuit hun omgeving en zijn de goedbedoelde adviezen die de vrouwen krijgen, niet genoeg om weer een positief gevoel te krijgen.

Wanneer je waandenkbeelden begint te krijgen en het contact met de werkelijkheid verliest, is het belangrijk dat je direct contact opneemt met de verloskundige of de huisarts. Je hebt dan te maken met een postpartum psychose. De symptomen van een postpartum depressie zijn vergelijkbaar met die van andere depressieve stoornissen.

 

Je zult jezelf tijd moeten geven om weer uit dat dal te klimmen. Het zal een emotionele en misschien verwarrende periode zijn, maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel. Ook als je depressief bent.

HULP BIJ TRAUMATISCHE BEVALLING

Ook vrouwen die een traumatische bevalling doorstaan hebben, lopen het risico depressieve gevoelens te krijgen. Soms wordt dit verwart met een postpartum depressie, maar in werkelijkheid is de vrouw vastgelopen in haar trauma. Er is dan een andere behandeling nodig.  Het is overigens wel mogelijk dat je een bevallingstrauma én een postpartum depressie ontwikkelt.

 

Negatieve gevoelens na de bevalling zijn voor iedere vrouw anders. Handle with Care heeft oog voor jouw situatie en zorgt voor een bij jou passende ondersteuning. Je bent altijd welkom bij ons voor een persoonlijk gesprek, of kijk eens naar onze online coaching (https://hwcopleidingen.nl/).

HWC-geboortezorg_05